Poëzie

Kerstkaart Humanitas

Een gelegenheidsgedicht krijgt soms een langer leven dan verwacht. Voor Humanitas Groningen, waar ik vrijwilliger ben, schreef ik een gedicht tijdens een bijeenkomst met raadsleden. Ik gebruikte woorden uit de voorbereiding, maar vooral ook woorden die de deelnemers in de ochtend opschreven. Een uurtje had ik om er een gedicht van te maken.

Nu het gedicht een kerstkaart voor alle vrijwilligers van Humanitas Groningen is en vandaag bij al die vrijwilligers is bezorgd, kan ik het ook hier publiceren.


Een open vraag

niet alleen nieuwe Groningers
ook oude, geestige en onzichtbare
dromen

daarom tref ik mensen als jij

misschien
wil je woorden kwijt
als

alleen, arm of van ons allemaal
stress, zorgen, samen koffie
ik, isolement, ideeën
financiën, frustratie, fietsen
wil jij je uitzicht delen

misschien
wil je woorden kwijt
als

kniepertjes

of niets
een dag geen woorden

als een woord zichtbaar wordt
kantelt een beeld
leer ik je hoe dan ook kennen

ik ben vrijwillig een open vraag
voor wie mij aanspreekt
deel van een verhaal in wording

ik koester je verhaal voor het er is